Beginnen met zwemles

Hoe eerder hoe beter

Hoe eerder uw kind kan zwemmen hoe beter, dat mag duidelijk zijn, in ons waterrijke kikkerlandje.
Bij Zwemschool Kikkersprong mag uw kind al starten voor het Zwem-ABC met 3 jaar en 9 maanden. Uw kind is op deze leeftijd fysiek sterk genoeg en in staat om de lesstof te begrijpen en op te nemen.

Schoolzwemmen of zelf op zwemles?

In ruim de helft van de Nederlandse gemeenten volgen kinderen zwemles via de basisschool. Dit is natuurlijk een schitterende voorziening. Helaas start het schoolzwemmen in de meeste gevallen pas als de kinderen zeven jaar oud zijn! Wanneer u wacht met zwemles op het schoolzwemmen is uw kind dus zeven jaar lang niet zelfredzaam in het water, terwijl de meeste kinderen dan al buiten spelen.

De verschillende zwemlessen

Zwem-ABC

Zwemschool Kikkersprong verzorgt zwemlessen voor het Zwem-ABC en Zwemvaardigheid diploma’s. Het belangrijkste zwemdiploma is het Zwem-ABC. Dit diploma is opgedeeld in drie delen, het A, B en C diploma.

  • A diploma (Aanleren)
  • B diploma (verBeteren)
  • C diploma (Compleet)

Na het behalen van het complete Zwem-ABC diploma is uw kind zelfredzaam in normaal water. Van het gehele Zwem-ABC traject neemt het A diploma de meeste tijd in beslag, uw kind leert in dat stadium alles aan. Bij het B diploma worden de slagen technisch naar een hoger niveau getild en komen er ook nieuwe onderdelen bij. Voor het C diploma worden nogmaals alle slagen naar een hoger niveau getild, moeten ze langere afstanden beheersen en komen er meer survival onderdelen aan bod.

Voor het A-diploma staat landelijk gemiddeld 18 maanden netto, voor het B diploma staat 3 tot 6 maanden netto en voor het C diploma gemiddeld 6 maanden netto. In deze netto maanden worden enkel de daadwerkelijk gevolgde zwemlessen gerekend, dus vakantieperiodes, feestdagen en absentie worden hierin niet meegerekend. Uiteraard hangt de totale duur van het traject sterk af van de persoonlijkheid van uw kind, zijn/haar leeftijd en de ontwikkelingen die zij maken tijdens de zwemlessen.

Het ene kind is het andere niet, zoals dit er op school ook aan toegaat: bijv. de één is goed in lezen waar de ander juist weer sterker kan zijn in rekenen. Wij raden u als ouder dan ook altijd aan om rekening te houden met uw eigen kind en niet te vergelijken met andere kinderen en/of broertjes en zusjes.

Online inschrijven

Voor een compleet diploma

Inschrijven voor de zwemlessen gaat uitsluitend via het leden dashboard op onze website.

Wanneer u zich inschrijft voor het Zwem-ABC dan schrijft u zich in voor het complete Zwem-ABC. Tussentijds opzeggen is natuurlijk altijd mogelijk, u dient in dit geval wel rekening te houden met één kalendermaand opzegtermijn.