Beginnen met zwemles

Hoe eerder hoe beter

Hoe eerder uw kind kan zwemmen hoe beter, dat mag duidelijk zijn, in ons waterrijke kikkerlandje. De leeftijd die Kikkersprong hanteert om te starten met zwemles voor het Zwem-ABC is 3 jaar en 9 maanden. Uw kind is op deze leeftijd fysiek sterk genoeg en in staat om de lesstof te begrijpen en op te nemen.

Schoolzwemmen of zelf op zwemles?

In ruim de helft van de Nederlandse gemeenten volgen kinderen zwemles via de basisschool. Dit is natuurlijk een schitterende voorziening. Echter start het schoolzwemmen in de meeste gevallen pas als de kinderen zeven jaar oud zijn! Wanneer u wacht met zwemles op het schoolzwemmen is uw kind dus zeven jaar lang niet zelfredzaam in het water, terwijl de meeste kinderen dan al buiten spelen.

De verschillende zwemlessen

Zwem-ABC en Zwemvaardigheid

Zwemschool Kikkersprong verzorgt zwemlessen voor het Zwem-ABC en Zwemvaardigheid diploma’s. Het belangrijkste zwemdiploma is het Zwem-ABC. Dit diploma is opgedeeld in drie delen, het A, B en C diploma.

  • A diploma (Aanleren)
  • B diploma (verBeteren)
  • C diploma (Compleet)

Na het behalen van het complete Zwem-ABC diploma is uw kind zelfredzaam in normaal water. Van het gehele Zwem-ABC traject neemt het A-diploma de meeste tijd in beslag, uw kind leert in dat stadium alles aan. Voor het complete Zwem-ABC geldt een landelijk gemiddelde van 2 tot 2,5 jaar  (vakantieperiodes, feestdagen en absentie niet meegerekend). Uiteraard hangt de totale duur van het traject sterk af van de persoonlijkheid van uw kind, zijn/haar leeftijd en de ontwikkelingen. Het ene kind is het andere niet zoals dit er op school ook aan toegaat bijv. de één is goed met lezen waar de ander juist weer sterker kan zijn in rekenen. Wij raden u als ouder dan ook altijd aan om rekening te houden met uw eigen kind en niet te vergelijken met andere kinderen en/of broertjes en zusjes.

Zwemvaardigheid diploma’s

Na het behalen van het Zwem-ABC is het belangrijk om regelmatig te blijven zwemmen. De vaardigheden die uw kind heeft aangeleerd kunnen zo op peil gehouden worden en zullen vanzelf verder ontwikkelen. Wie wil blijven zwemmen kan kiezen om door te gaan voor een van de zwemvaardigheidsdiploma’s.

Met de zwemvaardigheid diploma’s maakt uw kind op een leuke manier kennis met andere vormen van zwemmen. Wat met deze lessen vooral belangrijk is, is de zelfredzaamheid die zij leren in de snorkel- en vaardigheidslessen. Zo leren zij zichzelf en andere redden in verschillende situaties in het water. De snorkellessen zijn vooral heel leuk toe te passen als u op vakantie bent. U zult er versteld van staan wat uw kind allemaal kent na deze lessen met een snorkel en duikbril. Naast het verder verbeteren van de zwemvaardigheden is zwemmen en actief bezig zijn in het water ook lichamelijk gezien heel positief. Zwemschool Kikkersprong verzorgt momenteel alleen in de regio Rotterdam deze vervolglessen na het behalen van het zwem ABC. 

  • Zwemvaardigheid 1, 2 en 3
  • Snorkelen 1, 2 en 3

Online inschrijven

Voor een compleet diploma

Inschrijven voor de zwemlessen gaat uitsluitend via het leden dashboard op onze website.

Wanneer u zich inschrijft voor het Zwem-ABC dan schrijft u zich in voor het complete diploma. Tussentijds opzeggen is natuurlijk altijd mogelijk, u dient in dit geval wel rekening te houden met één kalendermaand opzegtermijn.