Breadcrumbs

Leslocaties

Zwemschool Kikkersprong, altijd een locatie bij u in de buurt!
Kies uw locatie in het linker menu
 

Drijven en uitdrijven is een belangrijk onderdeel van het ABC diploma. De beginners krijgen hier al mee te maken, omdat het essentieel is voor de zelfredzaamheid van het kind. Drijven op de rug of op de borst moet ontspannend zijn en het lichaam moet helemaal stil liggen.


Er zijn 2 vormen van drijven


Statisch drijven.Bij statisch drijven ligt het lichaam stil en ontspannen in het water en hoeft een kind niet noodzakelijk helemaal horizontaal te blijven. Kleine correcties met armen en benen om de ligging zo horizontaal te houden zijn toegestaan. Het is van belang in relatie tot zwemveiligheid. Wanneer een kind per ongeluk in het water valt en er is redding nabij, kan het kind in het water gaan liggen en zich drijvende houden. Hoe dat wordt uitgevoerd is in een dergelijke situatie niet belangrijk. In het Zwem ABC wordt het statisch drijven getoetst in het kader van survival.
Dynamisch drijven.Bij dynamisch drijven is het lichaam in beweging terwijl het zo horizontaal mogelijk blijft liggen. Je kunt ook spreken van uitdrijven. Er is sprake van bepaalde snelheid waarmee het lichaam door het water beweegt. Deze snelheid ontstaat door een juiste afzet van de bodem of van de kant. Het is belangrijk dat het lichaam tijdens het uitdrijven zo gestroomlijnd mogelijk wordt gemaakt. Hierdoor ondervindt het lichaam de minste weerstand. Dynamisch drijven is een belangrijke voorwaarde voor het aanleren/verbeteren van de zwemslagen.
 
 
Aanleren bij beginners
Er zijn enkele basis voorwaarden waar een kind aan moet voldoen om te leren drijven, namelijk;
Met statisch drijven komt er op neer dat het kind zich laat dragen door de opwaartse kracht in het water. Dit drijven bouw je in stapjes op. Men stelt geen eisen aan de uitvoering van het drijven in de beginners fase, kinderen mogen zelf weten hoe ze zich laten dragen. Als de voeten maar van de grond zijn. Daarna probeer je de kinderen zoveel mogelijk te begeleiden richting een horizontale ligging. (het opdrukpunt voor het drijven op de rug, ligt ter hoogte van de navel, het kind moet een dikke buik maken om tot drijven op de rug te kunnen komen)

Oefening in ondiep water:
Hou uw kind vast voor het vertrouwen, u gaat achter uw kind op uw hurken en ondersteunt uw kind onderin de rug, kind houdt armen en benen wijd voor meer drijfvermogen. U bent met uw hoofd ter hoogte van het hoofd van het kind en praat zachtjes naar uw kind dat het zich ontspant en rustig gaat liggen.
ALS dit goed gaat vervolg oefening voor zelfstandig komen tot drijven op de rug:
Zeg tegen uw kind ‘loop door het water en op mijn teken ga je lekker slapen’ Laat in 1e instantie vrij hoe ze gaan liggen, stuur daarna aan op liggen op de rug.
Dit kan natuurlijk ook met drijven op buik, maar begin dan bij de trap in het ondiepe gedeelte van het bad en speel 'een krokodil'. het kind steunt op de armen, het lichaam komt door de opwaartse druk vanzelf omhoog en als dit goed gaat, en het kind durft met het gezicht in het water, laat het kind dan naar de bodem kijken armen los en gaat het drijven, ondersteun indien nodig en begeleidt drijven buik en rug goed en geef het kind vertrouwen, dan gaat het elke keer beter.
Bij het ABC diploma komt het drijven en uitdrijven steeds aan bod, en wordt naar mate het traject vordert steeds verbeterd en uiteindelijk door het kind volledig geautomatiseerd.

Recensies

Wat vinden anderen..

Lees op onze facebook pagina vele recensies van onze (oud)leden.
Heeft u ons al geliked? Door ons te liken blijft u op de hoogte van het laatste nieuws en kunt u meedoen aan leuke win-acties!

Lees de recensies!

Website door Reclamebureau DKTD Reclame

Copyright Zwemschool Kikkersprong

Back to top